Skip to main content

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Η συνταγή με αρνί που θα σε κάνει «παιδί για σπίτι»

Οι γονείς της θέλουν να σε γνωρίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο και θεωρούν δεδομένο ότι θα τους μαγειρέψεις. Κανένα πρόβλημα, μόνο που ακόμα γκουγκλάρεις πώς να τηγανίσεις σωστά μια πατάτα. Τα ταπεράκια από το πατρικό σου και το ντελίβερι δεν θα σε σώσουν, αφού πρέπει να κάνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση.

Μην ανησυχείς, εμείς είμαστε εδώ. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ελληνική οικογένεια σημαίνει αρνί ψητό και κοκορέτσι. Τουτέστιν, γκουγκλάρεις σήμερα τις συνταγές σε αρνί και διαλέγεις. Ναι, τα ενημερωμένα κρεοπωλεία έχουν eshop, τσέκαρέ το. Ναι, φυσικά και διαθέτουν υπηρεσίες ντελίβερι.

Αφού βρεις τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές για αρνί και προμηθευτείς τα υλικά, προθερμαίνεις φούρνο. Ξεκινάμε τη συνταγή μας. Αν σε ρωτήσουν, λέγεται «αρνί γκιούλμπασι».

Υλικά:

1 μπούτι από αρνί χωρίς το κόκκαλο, κομμένο σε μερίδες 
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
2-3 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο 
½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό ξηρό
αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση (θα καταλάβεις σε λίγο)

2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
2-3 κομμάτια κασέρι ή γραβιέρα
½ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Όλα τα υλικά που είδες στη γέμιση (δηλαδή σκόρδα λιωμένα, μουστάρδα, κασέρι / γραβιέρα και πιπέρι), τα βάζεις όπως είναι σε ένα μπολ και τα ανακατεύεις.

Εκεί που ήταν το κόκκαλο στο μπούτι, είναι η «φωλιά» σου. Εκεί θα μπει η γέμιση που ετοίμασες παραπάνω. 

Γεμίζεις, λοιπόν, το μπούτι με τη γέμιση και τη δένεις με μαγειρικό σπάγγο. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να νιώσεις master chef, μη τη χάσεις, λοιπόν.

Πάνω από το μπούτι, βάζεις τις φέτες λεμονιού, και προσθέτεις γύρω του το δενδρολίβανο. 

Για να μπεις στο «ψητό», προθερμαίνεις τον φούρνο για ένα 20λεπτο, στους 230 βαθμούς. Όταν έρθει η ώρα του ψησίματος, κατεβάζεις τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Μην ανησυχείς, δεν είναι πυρηνική φυσική.

Από εδώ και πέρα, έχεις δύο επιλογές. Ή που διαλέγεις μια γάστρα με καπάκι για να νιώσεις πλήρως επαγγελματίας, ή ένα ταψί, που θα σκεπάσεις προσεκτικά με λαδόκολλα. Και λέμε «προσεκτικά», για να μην πάρεις φουέγκο πριν τη συνάντηση κορυφής.

Ό,τι κι αν διάλεξες, τοποθετείς εντός το μπούτι, και ρίχνεις το κρασί με το ελαιόλαδο. Το καλύπτεις είτε με το καπάκι είτε με τη λαδόκολλα και το ψήνεις για 1,5 ώρα. Όπως είπαμε και πιο πριν, κατεβάζεις τη θερμοκρασία στους 180.

Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, κόψε το κρέας αριστοτεχνικά, ώστε να αποκαλύπτεται σιγά σιγά η γέμιση. Δείξε τα skills σου κι εντυπωσίασε, γονείς και κόρη.

Η απόλυτη συνοδεία είναι μπόλικο ψωμί, και το λευκό κρασί. Καλή απόλαυση!

Δείτε επίσης

του Δημήτρη Τετράδη
"Συντονιστείτε"